Ваш сайт

Як вибрати кухонну плиту

Переглядів: 309 Коментарі: 0 Розділ: Газопостачання

 У цій статті мова піде про плити. Незважаючи на значне наступ з боку мікрохвильових печей, кухонна плита, як і раніше залишається одним з найважливіших компонентів сучасної кухонної техніки.

 У першу чергу, всі кухонні плити можна розділити на класичні вільностоячі і вбудовувані. Вбудована техніка завоювала велику частку ринку, будучи, безумовно, самим сучасним віянням. Проте, якщо наявний кухонний гарнітур Вас цілком влаштовує, якщо Ви не хочете замовляти нову кухню, то вбудовувана плита Вам абсолютно не потрібна. Значно дешевше купити вільностоячі, а якщо пізніше Вам все ж таки захочеться зробити кухню на замовлення, то консультанти відповідних фірм цілком зможуть спроектувати її з урахуванням вже наявних у Вас предметів кухонної техніки. Втім, бажано про це подумати заздалегідь.

 Отже, Ви вирішили купити нову плиту. Найпростіший питання - електричну або газову - роз'яснень не вимагає. Якщо у вас немає підведення магістрального газу або газу від балона, купувати газову плиту немає ніякого сенсу. Але далі є, про що подумати.

 

Плити електричні

 Сучасні електричні плити бувають 2-х видів: класичні електричні (з емальованої робочою поверхнею та млинцями-конфорками) і стеклокерамичні. Плити із склокерамічною поверхнею мають значно більшу теплопровідність в порівнянні зі звичайними, а значить, простіше і точніше управління температурою і процесом приготування їжі. По зручності і швидкості приготування ці плити порівнянні з газовими, при цьому вони безпечніші (немає відкритого полум'я). Крім того, на абсолютно рівній поверхні каструля не може перекинутися, а гладка поверхня особливо зручна в чищенні.

 Окремо слід сказати про конфорки в керамічних плитах. У деяких моделях зустрічаються двоконтурні конфорки, в якому Ви можете по вибору включати площу нагріву більшого або меншого діаметру, що підходить під велику сковороду або маленьку каструлю. Існують також конфорки з овальною зоною нагріву, де при відповідному положенні перемикача включається додатковий сегмент нагрівального елементу, перетворюючи круглу конфорку в овальну. Таким чином, забезпечується рівномірний нагрів качатників, лотків для приготування риби і т.п. Ще одна вагома перевага - сегментний індикатор залишкового тепла, за допомогою якого Ви легко визначите, яка з конфорок ще не охолола, і, отже, її можна використовувати для підтримки страви в нагрітому стані.

 Недоліки плит із склокерамічною поверхнею досить несподіваними: 

     
  • по-перше, низькі борти по краях плити. У поєднанні з абсолютно рівною поверхнею плити при сильному неконтрольованому кипінні це може призвести до того, що «втік» суп, який Ви готували у великій каструлі на всю сім'ю, доведеться витирати не тільки з поверхні плити, але і на підлозі; 
  • по-друге, «що втекла» рідина може легко потрапити на ще остиг поверхню сусідньої конфорки, що зовсім не йде їй на користь і в гіршому випадку може призвести до розтріскування панелі. Зрозуміло, міняти доведеться повністю всю, а це не дуже дешево. Імовірність такого результату невелика, але продавець у магазині обов'язково Вам про це скаже, щоб убезпечити свою фірму від можливих неприємностей; 
  • по-третє, керамічні плити пред'являють жорсткі вимоги до посуду. Її дно повинно бути ідеально рівним і гладким. Якщо Вам скажуть, що на подібні плити не можна ставити чавунні сковорідки (алюмінієвий посуд, емальований посуд) - знайте, що це забобон. Абсолютно не важливо, з якого матеріалу виготовлена посуд. Важливо, щоб дно було без деформацій. Таким чином, більшість вітчизняної та китайського посуду дійсно не годиться для таких плит. Так що, доведеться купити новий посуд, причому теж не дешеву; 
  • по-четверте, склокерамічні плити стоять дорожче звичайних (мінімум на 0). 
  •  

 Звичайні плити, відповідно, дешевше, конфорки стійкіше до механічних впливів і температурних перепадів, вони менш вибагливі, проте готують їжу довше, і не можуть похвалитися тими специфічними достоїнствами, про які було сказано вище.

 

Плити газові

 Вибрати газову плиту значно простіше. Усі відомі виробники випускають плити, використовуючи складові решітки-підставки. Це не тільки елегантно, але і практично. Складову грати можна вимити в посудомийній машині, та і саму плиту легше чистити.

 Переконайтеся, що Ваша плита має систему газ-контроль (Gas Control) або її аналог. Це спеціальна термоелектрична система, яка захистить Вас від витоку газу, автоматично перекриваючи його подачу при раптово згаслому полум'я. Зверніть увагу, що системою захисту від витоку можуть бути обладнані або тільки конфорки, або тільки духовка, а може бути і те, й інше. Зрозуміло, найбільш кращий останній варіант. Втім, якщо Ви не любите відриватися від процесу приготування їжі на довгий час, можна заощадити, вибравши модель без контролю над конфорками, - якщо полум'я згасне, Ви напевно помітите це. Але для газової духовки система Газ-контроль вельми бажана.

 Ще одна корисна функція - система електроподжіга. Електропідпал може бути звичайний (коли після повороту перемикача потужності конфорки необхідно натиснути на кнопку запалювання) і автоматичний. Це набагато зручніше, ніж користуватися сірниками чи пьезозажігалкой. Крім того, функція Автопідпал корисна з точки зору безпеки при відсутності системи Gas Control, описаної вище.

 

Плити комбіновані

 Комбінована плита - річ вельми ексклюзивна, і через свою специфічність має невисокий попит. Як наслідок, не всякий виробник береться за створення подібного творіння. У такій плиті, зазвичай, 3 газових конфорки і 1 електрична (або 2 +2), всі функції газової плити плюс електрична духовка. У ній може навіть бути спеціальний відсік для газового балона. Ця плита особливо стати в нагоді в районах, де мають місце перебої з електрикою і подачею газу (у Москві це навряд чи, а от де-небудь в Примор'ї ...).

 

Духовка

 Духовки в керамічних і електричних плитах розрізняються лише по функціональності. У простій духовці є тільки верхній і нижній нагрівальний елемент і регулювання температури, плюс обов'язково підсвічування. Більш складна модель оснащується електрогрилем. В

<наворочених> духовках гриль може бути великий і малої площі нагріву, і мати триступеневу регулювання потужності.

 Якщо Ви любите не тільки пекти пироги, а хочете готувати найрізноманітніші страви, Вам обов'язково потрібна багатофункціональна духовка. У ній обов'язково є конвекція, тобто обдув гарячим повітрям для рівномірного нагріву у всіх напрямках і на всіх рівнях при одночасній випічці на двох деках.

 Газові плити можуть оснащуватися як газовими, так і електричними духовками. У газових духовках гриль також газовий, а ось про конвекції можна і не мріяти. Потік повітря від вентилятора може задути полум'я.

 Особливо хочеться сказати про ергономічність духовки. У плитах преміум-і комфорт-класу фірм BOSCH і SIEMENS духовка виконана у вигляді висувної візки з деками, що зрушується вбік, що дуже зручно. Так само виконаний і ящик для посуду. Але в більшості плит, пропонованих в даний час в магазинах, двері духовки відкидна: щоб перевірити, чи готове блюдо, необхідно висунути деко, і постійно є можливість обпектися.

 

На що ще звернути увагу?

  Приладдя

 Зверніть увагу на те, які речі входять в комплект поставки і в якій кількості. Деко може бути глибоким або звичайним, загальна кількість листів може бути до 3 штук. Якщо Ви хочете готувати шашлик, то Вам знадобиться спеціальний крутив, при цьому не кожна духовка під нього пристосована (ця проблема вдало вирішена відомим німецьким виробником KAISER, і зовсім не вирішена не менш відомими фірмами BOSCH та SIEMENS).

  Таймер

 Це дуже зручна функція. З її допомогою можна програмувати роботу духовки та однієї конфорки. Електронний таймер забезпечує автоматичне включення і виключення конфорки (або духовки) в певний час, що дозволить вам, наприклад, отримати вранці гарячу каву або сніданок, і не доведеться вставати раніше, щоб все це розігріти (головне - не проспати). Можна просто запрограмувати час готування. Однак і тут є свій недолік, а саме: таймер не кварцовий, тобто як еталон для відліку він використовує частоту струму в мережі, а не від окремого кварцового генератора. Оскільки частота струму в нашій мережі зазвичай не 50 Гц, як це повинно бути, а вище або нижче номіналу, то й години в таймері будуть поспішати чи відставати. При цьому кілька тижнів вони можуть поспішати, а потім декілька тижнів відставати. Майте на увазі цей недолік, тому що помилка ходу годинника може досягати 3-5 хвилин на день! Чи потрібно платити за такий таймер додаткові гроші? І так він необхідний взагалі?

 Таймер може бути не електронний, а механічний. Але він у стані лише подати сигнал про закінчення виставленого часу.

  Види і розміри конфорок

 Крім звичайних конфорок, існують конфорки «швидкого нагріву». Їх потужність в 1,5-2 рази вище звичайних. Подібні конфорки існують і в газових, і в електричних плитах.

 Конфорки бувають 3-х різних діаметрів, при цьому найбільший стандарт застосовується, на жаль, вкрай рідко. Конфорка великого діаметра особливо стати в нагоді для приготування варення, компотів, зимових салатів і т.д., коли потрібно переробити багато продуктів і використовується об'ємна посуд. Витрата газу або електроенергії оптимізований для конфорок середнього розміру.

  Фіксація кришки панелі конфорок

 Якщо Ви купуєте газову або звичайну електричну плиту, зверніть увагу на фіксацію кришки панелі конфорок. Дуже зручно і безпечно, коли Ви можете залишити кришку плити в будь-якому положенні (під будь-яким кутом нахилу). Це досягається шляхом спеціальної балансування шарнірів.

 Як бачите, газові та електричні плити вражають різноманітністю функціональних можливостей. Головне - серед безлічі моделей підібрати одну, здатну задовольнити всі ваші запити. Хороша сучасна плита розрахована на 20-30 років бездоганної служби, так що, якщо ви зробите правильний вибір, вам ще довго не доведеться замислюватися про це знову.

Источники:
 

Популярні теги

RSS